Единност срещу порока – Международният ден без тютюнопушене като първата крачка към отказване на цигарите

. IN Uncategorised

Третият четвъртък на ноември не е денят на ретроградните Меркурий или Венера. Не предполага хаос и смут в иначе спретнатия работен ден, не е и от обикновените четвъртъци, в които сънуваме, че всъщност е петък. Този четвъртък е ден за малко размисъл и повече действия, категорично взети решения и много положителни емоции. 19 ноември тази година е Международният ден без тютюнопушене и нищо не трябва да ви попречи да го отбележите, а защо не и да откажете вредния навик от днес.

Денят за първи път е отбелязан през 1970 г. в град Рандолф, щата Масачузец, където Артър Р. Мълейни моли съгражданите си да не пушат поне за един ден и да дарят парите, които спестят, на училищния фонд за стипендии в града. През 1974 г. Лин Р. Смит, редактор на Монтичело Таймс в щата Минесота, официално обявява третия четвъртък от ноември като “D-day” или “Don’t smoke day”.

През следващите години идеята получава голямо внимание от общността в Щатите. Kaто резултат на 18 ноември 1976 Калифорнийския отдел на Американското общество за борба с рака успява да мотивира почти 1 млн. души да не пушат за един ден.

1977 г. е от голямо значение за всички, които някога са се сблъсквали с този навик и са борили отрицателните му ефекти. Американското общество за борба с рака организира кампанията на национално ниво, така че тя да обхване всичките щати. Същата година се появява и първия град в Америка – Бъркли, в който се ограничава тютюнопушенето в ресторанти и на други публични места.

През 80-те и 90-те години много щати следват примера на Бъркли и забраняват пушенето на работното място и в заведенията, покачват акцизите на тютюневите стоки, налагат ограничения върху техните промоции и усилено работят за редуцирането на процента тинейджъри, които пушат.

Първото от общо 24 дела срещу тютюневи компании за милиони долари за причинени от вредния навик болести е заведено от управата в щата Мисисипи през 1994 г. Разходите за лечение до тогава са били поемани от Щатската програма за здравно осигуряване Medicaid.

През 1999 г. Министерството на Правосъдието завежда дело срещу тютюнопроизводителите за лъжовни твърдения и прикриване на вредните последици от тютюнопушенето. Същата година благодарение на прието pамково споразумение всички анимирани реклами и билбордове за цигари за забранени.

Закона за контрол на тютюнопушенето и Превенцията за тютюнопушене в семейството са приети и влизат в сила през 2009 г. Тези регулации дават правото на FDA (Food and Drug Administration) да регулира производството, продажбата и дистридуцията на цигари и други тютюневи продукти, и да предпазва децата от вредния навик и влиянието на тютюневите компании върху тях.

През 2012 г. за първи път се публикува списък с всички опасни или потенциално опасни за здравето съставки в тютюневите изделия. Този списък помага на хората по-добре да разберат количеството токсини и вредни вещества, които поемат в тялото си, към които се пристрастяват. Изследвания показват, че раковите заболявания при 9 от 10 души са причинени от тютюнопушене.

В днешно време тютюнопушенето е съществен проблем, който засяга ежедневието на хората. За отказването на цигарите се изисква воля, но и подкрепа от близки, познати и от общността около Вас. Отбелязването на Международния ден без тютюнопушене помага на пушачите в цял свят да се замислят, дори и за ден, за вредата, която причиняват на тялото си и да направят първите стъпки към отказването на цигарите.