12 съвета как да се предпазим от ракови заболявания

. IN Uncategorised

Експерти по раковите заболявания от Световната здравна организация обявиха 12 основни стъпки, които човек трябва да следва, за да се предпази от смъртоносната болест. Разковничето се крие в минималното излагане на тютюнев дим при непушачите и отказване на цигарите при пушачите, както и здравословен начин на живот и редовното спортуване. Според учените, ако хората приложат тези важни съвети на практика в ежедневието си, случаите на заболяване от рак в Европа могат да се намалят наполовина.

“Това са съвети, с които всеки човек променя своето поведение сам за себе си” споделя д-р Йоаким Шуц, водещ учен в изледването.

Ето и какви са съветите на експертите:

1. Не пушете. Не употребявайте какъвто и да е вид тютюн.

2. Не позволявайте да се пуши в дома ви. Подкрепяйте инициативите за забрана на тютюнопушенето на работното място.

3. Вземете мерки, с които да поддържате здравословни за тялото килограми.

4. Бъдете физически активни всеки ден. Ограничете времето, в което сте седнали.

5. Разработете здравословна хранителна програма:

  • Яжте много пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци и плодове;
  • Ограничавайте висококалоричните храни (с високо съдържание на захар или мазнини) и избягвайте прекалено сладките напитки;
  • Избягвайте да консумирате преработено месо, ограничете червеното месо и храни с високо съдържание на сол.

6. Ограничете количеството алкохол, което приемате. Пълното въздържание е най-доброто възможно решение да предпазване от ракови заболявания.

7. Избягвайте да се излагате прекалено много на пряка слънчева светлина. Това е с особено значение за децата. Използвайте слънцезащитни лосиони и мазила. Не лягайте на шезлонги.

8. Предпазвайте се от канцерогенни вещества на работното място, като следвате инструкциите за здраве и безопасност.

9. Проверете дали не се изложени на радиацията на химичния елемент радон в дома си. Предприемете действия за намаляване на високите нива на радон, ако има опастност за вашето здраве и здравето на вашето семейство.

10. Кърменето намалява риска от заболяване от рак. Ако можете, кърмете бебето си. Хормонално-заместителната терапия (HRT) увеличава риска от някои видове рак и затова се препоръчва нейното избягване.

11.  Ваксинирайте децата си за :

  • Хепатит Б (за новородени);
  • Човешки папилома вирус (за момичетата).

12. Участвайте в организирани специално за тази болест регулярни прегледи за:

  • Рак на девелото и тънкото черво ( за мъжете и жените);
  • Рак на гърдата (за жените);
  • Paк на шийката.

Всяка година само в Европа нови 2,5 млн души биват диагностицирани с рак.  Следвайки тези 12 прости съвета, всеки човек може да се погрижи за собственото си здраве, както и това на семейството и приятелите си, и значително да намали възможността от заболяване.