Ню Йорк Таймс: Рентгенографията намалява мотивацията на пушачите да откажат цигарите

. IN Uncategorised

Резултати от ново проучване за пушачите, публикувано в Ню Йорк Таймс, показват, че милиардите долари, които се харчат за рентгенография на белите дробове, могат да бъдат по-ефективно изразходвани за активна подкрепа в процеса на спиране на цигарите и превенция на тютюнопушенето.

Въпреки че рентгенографията за много е първата стъпка от целия процес по отказването от вредния навик, новото изследване показва, че при получени добри резултати пушачите смятат, че са избегнали опасността и спокойно могат да продължат да пушат. Дори когато са намерени признаци на ракови образования (ракови възли), повечето участници не се отказват от цигарите, защото вярват, че тази процедура може да открие злокачественото заболяване в ранен стадий, преди животът им да бъде застрашен.

Изследването е проведено от д-р Зилиадт, здравен икономист в VA Puget Sound Healthcare System и Вашингтонския университета в Сиатъл, с помощта на седем негови колеги. В проучването участват 37 настоящи пушачи, на които са направени рентгенови снимки, която да определи състоянието на белите им дробове.

След като процедурата е извършена и резултатите са съобщени, участниците са интервюирани по-задълбочено за тяхното мнение по отношение на въздействието на тютюнопушенето върху човешкото здравето. Почти половината от тези, при които не са намерени ракови образувания, споделят, че “рентгенографията понижава тяхната мотивация за отказване от цигарите”. А често срещано мнение е, че процедурата има същите ползи за здравето като спиране на тютюнопушенето, дори и при случаи, в които са били открити белодробни възли, защото се откриват в ранен стадий.

“Те сравняват колко е трудно за тях да се откажат от пушенето с това, колко по-лесно е да се подложат на подобна медицинска проверка”, споделя д-р Стивън Б. Зилиадт, водещият учен в изследването. “Пушачите вярват в този прекрасен безболезнен външен тест, който може да спасява животи.” Но “ако наистина искаме да успеем в това начинание, всички тези пари, които се използват за рентгенография трябва да се вложат в удвояване на активните усилия за спиране на цигарите.”, категоричен е д-р Зилиадт.

Резултатите от изследването хвърлят светлина върху общ психологически проблем, наречен когнитивен дисонанс – конфликт между вярванията на хората и тяхното поведение. Този проблем се проявява в коригирането на личните нагласи и убеждения на отделния индивид, за да се приведат в съответствие с поведението му, а не в промяна на поведението, което би представлявало по-голямо предизвикателство.

“Пушенето е класически пример за този проблем”, споделя Омид Фотухи, социален и здравен психолог в университета в Станфорд. “Пушачите мислят,” Аз знам, че пушенето не е здравословно за мен, но не мога да променя поведението си, защото съм пристрастен. “Затова те следват пътя с най-малкото трудности и продължават да пушат.”

Според д-р Фотухи консултациите с пушачи трябва да бъдат насочени към разсъждания, които те да използват, за да се намалят ефекта на когнитивния дисонанс. Например, един пушач, който твърди, че пушенето му помага да се справя със стреса трябва да бъде уведомен, че ефектът е само временен и че голяма част от стреса, който изпитва, е резултат от отказването от цигарите. Точно това е причината, която го кара да започне отново да пуши и да поддържа цикъла. След като организмът им се изчисти от никотина стресът скоро се разсейва.

“Ние трябва да фокусираме усилията си върху това, което желаем да постигнем”, казва още д-р Фотухи. “Трябва да се съсредоточим върху това как да се намалят смъртните случаи, причинени от рак на белите дробове или други заболявания, който са в резултат от тютютнопушенето, а не върху това колко хора са си направили рентгенография.”

Цялата публикация на Ню Йорк Таймс можете да намерите тук.