Историята на “Табекс”

. IN Uncategorised

През далечната 1865 г. акад. А.Орехов открива и химически анализира алкалоида цитизин, който се съдържа в група растения известни като пеперудоцветни и е основната действаща съставка на Tabex®. Цитизин принадлежи към групата на никотиновите блокери, които са известни в клиничната практика като стимулатори на дишането. Фармакологичните изследвания на цитизин в катедрата по фармакология на Медицински Институт – София започват още през 50-те години на миналия век, в които цел е създаването на ампулна лекарствена форма за нуждите на реанимацията.

По време на експерименталните изследвания върху анестезирани котки двама известни български фармаколози – проф. Пасков и д-р Добрев, стигат до важния извод, че поради по-малката си токсичност от никотина и най-вече поради по-слабия си периферен ефект върху кръвоносната система, цитизинът може да се използва и като средство за отказване на цигарите, тъй като взаимодейства с едни и същи рецептори в човешкия организъм, заедно с никотина.

Забавното в тази история е, че преди половин век двама заклети пушачи-фармаколози стигат до добрата идея как да дадат на зависимите от цигари хора възможност по-леко да преминат през абстинентния синдром (състояние на лошо настроение, раздразнителност, главоболие и др.), съпровождащ отказа от цигарите, и същевременно да се чувстват ободрени, тъй като цитизинът има и доказан антидепресивен ефект.

През 1962 г. в България проф. Исаев изолира цитизин от жълтата акация, като започва интензивна изследователска дейност по създаването на оригиналния лекарствен продукт Tabex®. Следват големи клинични проучвания в България, Германия,Полша и Нова Заландия които потвърждават ефективността му. Добре известно е, че депресивните настроения и абстинентният синдром са най-трудно преодолимите психически състояния, съпровождащи всяка зависимост.

Периодични доклади за безопасност (ПДБ), представен на Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА) се базират на приблизително 8 милиона случая. Многобройни клинични изследвания на Tabex® са показали положителенен резултат за ефикасност и безопасност. Към днешна дата има над 7000 пациенти в клинични проучвания.